Anticonceptie bij anemie (bloedarmoede) 

IJzergebreksanemie | Thalassaemie | Sikkelcelanemie

IJzergebreksanemie

In Nederland is ijzergebreksanemie de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Zowel de combinatiepreparaten (de combinatiepil, anticonceptiering, anticonceptiepleister) als de minipil, de prikpil en het subdermaal implantaat Implanon verminderen het bloedverlies en hebben derhalve een gunstig effect op een bloedarmoede. Ze worden ingedeeld in categorie 1. Aangezien de hoeveelheid bloedverlies bij koperhoudende spiraaltjes iets meer is dan wanneer geen koperhoudend spiraaltje is ingebracht dienen deze uitsluitend te worden gebruik indien medische controle van de bloedarmoede mogelijk is: cat.2.  De Mirena kent dit bezwaar niet en vermindert doorgaans de totale hoeveelheid bloedverlies: cat.1.

Thalassaemie

Aanvankelijk werd gedacht dat de pil de thalassaemie zou verergeren. Evenwel is in landen waar thalassaemie veel voorkomt gebleken dat dit niet het geval is.  Zowel de combinatiepil, anticonceptiering en anticonceptiepleister als de minipil, prikpil en het subdermaal implantaat Implanon zijn ingedeeld in categorie 1. Aangezien de hoeveelheid bloedverlies bij koperhoudende spiraaltjes iets meer is dan wanneer geen koperhoudend spiraaltje is ingebracht dienen deze uitsluitend te worden gebruikt indien medische controle van de bloedarmoede mogelijk is: cat.2.  De Mirena kent dit bezwaar niet en vermindert doorgaans de totale hoeveelheid bloedverlies: cat.1.

Sikkelcelanemie

Bij sikkelcelanemie is de kans op microvasculaire aandoeningen bij het gebruik van combinatiepreparaten aanwezig, doch niet duidelijk verhoogd ten opzichte van niet-pilgebruiksters. Bovendien zou een sikkelcelcrisis iets vaker voorkomen. Geadviseerd wordt de combinatiepil, de anticonceptiering en de anticonceptiepleister alleen voor te schrijven onder controle: cat.2. Minipil, prikpil en het subdermaal implantaat Implanon verminderen de kans op het ontstaan van een sikkelcelcrisis en worden ingedeeld in categorie 1. Aangezien de hoeveelheid bloedverlies bij koperhoudende spiraaltjes iets meer is dan wanneer geen koperhoudend spiraaltje is ingebracht dienen deze uitsluitend te worden gebruik indien medische controle van de bloedarmoede mogelijk is: cat.2. De Mirena kent dit bezwaar niet en vermindert doorgaans de totale hoeveelheid bloedverlies: cat.1.

(terug naar groepsindeling)

home copyright disclaimer privacy