Barrièremiddelen

Condoom | Vrouwencondoom | Pessarium occlusivum | Caya | Femcap | Spermiciden (zaaddodende middelen) | NHG-standaard | (zie ook fotoalbum)  

De barrièremiddelen verhinderen dat de zaadcellen de baarmoedermond kunnen bereiken. Het voordeel van deze middelen is dat ze de normale natuurlijke cyclus niet verstoren. Het belangrijkste nadeel is dat het storend kan zijn in het liefdesspel. 

Condoom  

Het condoom is het oudste en tevens meest bekende barrièremiddel. Het is in allerlei kleuren, modellen en vormen verkrijgbaar. Het dient aangebracht te worden over de penis in erectie vóórdat het "voorvocht" de penis verlaat. Gebruikt men een condoom, dan kan het aanbrengen van het condoom het beste in het voorspel worden geïntegreerd. Bij het verslappen van de penis na de ejaculatie moet voorkomen worden dat het condoom afglijdt en in de schede achterblijft. Dat dit nog wel eens gebeurt is een van de oorzaken van een toch optredende onverwachte zwangerschap: het zogenaamde "condoomongeval". Ook het scheuren van een condoom kan aanleiding zijn tot een onverwachte zwangerschap, alhoewel de kwaliteit van de huidige condooms doorgaans goed is. De tot op heden gebruikte condooms kunnen soms aanleiding geven tot irritaties ten gevolge van een rubberallergie.

Sindskort zijn latexvrije condooms beschikbaar gekomen, die voorzien zijn van een glijmiddel. Deze nieuwe condooms van het merk Avanti® zijn uiterst dun en sterk en vooral geschikt voor personen met een overgevoeligheid voor rubber.

Teneinde het risico van een "condoomongeval" zoveel mogelijk te verminderen kan men aanvullend zaaddodende pasta’s, crèmes, gel of schuim gebruiken. Sommige condooms zijn reeds voorzien van een zaaddodende stof.

Meer informatie over de geschiedenis van het condoom alsmede uitgebreide (video) instructies en hoe een passend condoom te kiezen is te vinden op www.condomerie.nl. 

Vrouwencondoom

Het vrouwencondoom (Femidon®) bestaat uit kunststof, voorzien van twee soepele ringen van rubber. De kleinste ring wordt diep in de schede voor de baarmoedermond ingebracht, de grootste ring komt aan de buitenkant van de vulva te liggen.

De betrouwbaarheid kan net als bij het mannencondoom worden verhoogd door vooraf een zaaddodend preparaat in de schede in te brengen.

Pessarium occlusivum

Het pessarium occlusivum, ook wel diafragma genoemd is een tweede barrièremiddel dat door de vrouw zelf kan worden ingebracht. Het is een gesloten ring van rubber of siliconen, die gemakkelijk buigzaam en soepel is en voorafgaand aan de geslachtsgemeenschap diep in de schede dient te worden ingebracht, nadat het diafragma eerst aan de zijde van de baarmoederhals voorzien is van een zaaddodend middel. Een pessarium occlusivum of diafragma dient éénmaal te worden aangemeten door een terzake deskundige hulpverlener. Heeft men voorafgaande aan een zwangerschap een pessarium gebruikt en wil men de methode na de bevalling opnieuw gaan toepassen, dan moet opnieuw een pessarium worden aangemeten.

Caya (klik hier voor instructiefilm inbrengen >>>)

Het Caya® pessarium is een hormoonvrij voorbehoedsmiddel, dat in samenwerking met gebruiksters in de USA ontwikkeld. Het Caya® pessarium wordt in de vagina ingebracht, als een tampon. Het wordt vlak voor de baarmoedermond geplaatst en voorkomt daardoor dat zaadcellen in de baarmoeder komen. Er is maar 1 maat, die door vrijwel alle vrouwen kan worden gebruikt. 

Dit pessarium dient in combinatie met een spermicide (zaaddodend) middel te worden gebruikt. Bij uitstek geschikt hiervoor is de Caya®gel. 

Als je een glijmiddel gebruikt dan is alleen een glijmiddel op waterbasis geschikt. Een glijmiddel op basis van siliconenolie tast het Caya pessarium aan. 

De Femcap (inbrenginstructie -pdf- >>>)

De Femcap is een siliconenkapje, dat op de baarmoedermond wordt geplaatst. In combinatie met een spermicide (zaaddodend) middel is de betrouwbaarheid vergelijkbaar met de betrouwbaarheid van het diafragma occlusivum. De Femcap kan maximaal 24 uur (langer dan het pessarium occlusivum) blijven zitten. Aanmeten is niet nodig. Er zijn 3 standaardmaten: small (diameter 22 mm) voor vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest, medium (diameter 26 mm) voor vrouwen die wel zwanger zijn geweest maar geen bevalling hebben gehad langs natuurlijke weg (dus na miskraam, abortus of keizersnede) en large (diameter 30 mm) voor vrouwen die langs de normale weg een of meerdere kinderen hebben gekregen. De Femcap is sinds maart 2004 in Nederland en België beschikbaar.

Spermiciden

Spermiciden of zaaddodende middelen worden gebruikt om de betrouwbaarheid van het condoom, vrouwencondoom en pessarium occlusivum te vergroten. De zaaddodende middelen in de vorm van pasta, crème, gel of schuim verliezen na twee uur hun werking. Soms dient dan, wanneer het vroegtijdig is aangebracht bij het gebruik van een pessarium occlusivum na die tijd het middel opnieuw te worden aangebracht

Overzicht betrouwbaarheid barrièremiddelen

NHG-standaard M02 Anticonceptie

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2020

home copyright disclaimer privacy