Anticonceptie bij infecties van de geslachtsorganen en bij HIV en AIDS

Gebruik -in de risicogroep*- bij pil en spiraal ůůk condooms ter voorkoming van SOA's, HIV en AIDS !!!

Ontstekingen in het kleine bekken | Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) | Verhoogd risico op besmetting met het HIV-virus | HIV-positieven | AIDS-patiŽnten

Ontstekingen in het kleine bekken

- Hormonale anticonceptie -

Zowel bij bestaande infecties als bij infecties in het verleden kunnen zowel de combinatiepil, anticonceptiering, en anticonceptiepleister als minipil, prikpil en subdermaal implantaat Implanon zonder bezwaar worden voorgeschreven: cat.1. De kans op het krijgen van een infectie is bij pilgebruik verlaagd door veranderingen in de baarmoederhals. Indien men tot de groepen behoort met een verhoogd risico op het krijgen van infecties dan is zowel bij gebruik van hormonale als bij gebruik van intra-uteriene anticonceptie aanvullend gebruik van barriŤremiddelen zoals condooms noodzakelijk.

- Intra-uteriene anticonceptie -

Na eerdere ontstekingen in het kleine bekken met nadien zwangerschap

Heeft men in het verleden een infectie in het kleine bekken doorgemaakt, maar is er nadien een zwangerschap geweest, dan kunnen zowel de koperhoudende spiraaltjes als de Mirena, zonder meer worden gebruikt: cat.1.

Na eerdere ontstekingen in het kleine bekken zonder nadien zwangerschap

Is er na een doorgemaakte infectie in het kleine bekken geen zwangerschap geweest, dan is niet bewezen dat er geen restverschijnselen aanwezig zijn. De voordelen van intra-uteriene anticonceptie zijn dan altijd nog groter dan de nadelen: cat.2.

Tijdens ontsteking in het kleine bekken

Is er sprake van een actuele infectie in het kleine bekken dan kan in overleg met patiŽnte het spiraaltje in situ blijven als een adequate behandeling met antibiotica is ingesteld. Er blijkt geen verschil te zijn in het klinisch beloop van de infectie tussen patiŽnten waarbij het spiraaltje in situ blijft en die waarbij het wordt verwijderd: cat.2. Tijdens een ontsteking in het kleine bekken is het inbrengen van een spiraaltje niet toegestaan: cat.4. 

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's)

- Hormonale anticonceptie -

Zowel bij bestaande SOA's als bij SOA's in het verleden kunnen zowel de combinatiepil, anticonceptiering, en anticonceptiepleister als minipil, prikpil en subdermaal implantaat Implanon zonder bezwaar worden voorgeschreven: cat.1. Indien men tot de groepen behoort met een verhoogd risico op het krijgen van infecties dan is zowel bij gebruik van hormonale als bij gebruik van intra-uteriene anticonceptie aanvullend gebruik van barriŤremiddelen zoals condooms noodzakelijk.

- Intra-uteriene anticonceptie -

Bij een bestaande purulente cervicitis,chlamydia infectie of gonorroe wordt het inbrengen van een koperhoudend spiraaltje of een Mirena ontraden. De kans op het veroorzaken van een infectie in het kleine bekken is bij een bestaande ontsteking te groot: cat.4.Wordt op het moment van het vaststellen van een purulente cervicitis, chlamydia infectie of gonorroe al een spiraaltje gebruikt dan kan in overleg met patiŽnte het spiraaltje in situ blijven als een adequate behandeling met antibiotica is ingesteld. Er blijkt geen verschil te zijn in het klinisch beloop van de infectie tussen patiŽnten waarbij het spiraaltje in situ blijft en die waarbij het wordt verwijderd: cat.2.

Bij andere seksueel overdraagbare aandoeningen (uitgezonderd HIV en hepatitis) zijn zowel de koper- als de hormoonspiraaltjes ingedeeld in categorie 2.

Is er alleen sprake van een ontsteking van de schede (vaginitis, inclusief trichomonas infectie en bacteriŽle vaginosis) zonder gelijktijdige pussende ontsteking van de baarmoedermond, dan zijn de voordelen van een spiraaltje of Mirena altijd nog groter dan de nadelen: cat.2. Wel dienen voorafgaande aan het inbrengen van het koperspiraaltje of het hormoonafgevend systeem Mirena seksueel overdraagbare aandoeningen te worden uitgesloten door middel van het afnemen van kweken.

Heeft men meerdere seksuele partners of een partner met meerdere partners, dan is het risico op het krijgen van SOAís duidelijk verhoogd en worden koperhoudende spiraaltjes en Mirena ingedeeld in cat.2. Bij een sterk verhoogd individueel risico op het oplopen van een gonococcen of chlamydia infectie vindt indeling plaats in categorie 3 als nog geen spiraaltje aanwezig is.

Verhoogd risico op besmetting met het HIV-virus

Zowel de combinatiepil, anticonceptiering en anticonceptiepleister als minipil, prikpil en subdermaal implantaat Implanon kunnen zonder bezwaar worden voorgeschreven: cat.1. Voor zowel koperhoudende spiraaltjes als de Mirena is de kans op SOA's en infecties in het kleine bekken verhoogd: cat.2.

HIV-positieven

Zowel de combinatiepil, anticonceptiering en anticonceptiepleister als minipil, prikpil en subdermaal implantaat Implanon kunnen zonder bezwaar worden voorgeschreven: cat.1. Voor zowel koperhoudende spiraaltjes als de Mirena is de kans op SOA's en infecties in het kleine bekken verhoogd. Bovendien is de kans om niet-geÔnfecteerde partners te besmetten verhoogd in het bijzonder bij vrouwen die immunosuppressiva gebruiken: cat.2.

AIDS-patiŽnten

Zowel de combinatiepil, anticonceptiering en anticonceptiepleister als minipil, prikpil en subdermaal implantaat Implanon kunnen zonder bezwaar worden voorgeschreven: cat.1. Voor zowel koperhoudende spiraaltjes als de Mirena is de kans op SOA's en infecties in het kleine bekken verhoogd. Bovendien is de kans om niet-geÔnfecteerde partners te besmetten verhoogd in het bijzonder bij vrouwen die immunosuppressiva gebruiken: cat.2. Deze indeling is van toepassing op vrouwen die al een spiraaltje hebben. Als de diagnose al bekend is en er wordt geen antivirale behandeling gegeven dan worden de spiraaltjes ingedeeld in categorie 3.

Verhoogd risico op SOA indien jonger dan 25 jaar; indien wisselende seksuele partners (of een partner met wisselende contacten); indien een nieuwe relatie korter bestaat dan 3 maanden en ťťn of beide had tevoren een andere seksuele relatie: laat na 3 maanden bij huisarts of GGD testen op doorgemaakte SOA en/of AIDS alvorens geen condoom meer te gebruiken.

(terug naar groepsindeling)

home copyright disclaimer privacy