Anticonceptie bij overige infecties
Schistosomiasis | Tuberculose | Malaria
(N.B. adviezen minipil onder voorbehoud ook toepasbaar voor Implanon)
De adviezen hebben betrekking op een tweetal infecties, die in de tropen vóórkomen en slechts uiterst zeldzaam in Nederland -als importziekte- worden gezien. Ook tuberculose komt weinig voor. Omwille van de volledigheid wordt de anticonceptie bij deze infecties wel besproken.
Zowel bij de ongecompliceerde vorm als bij de aanwezigheid van een lichte vorm van leverfibrose kunnen alle vormen van anticonceptie worden gebruikt. Zowel pil, minipil, prikpil, koperhoudend spiraaltje als Mirena: cat.1.
Wordt schistosomiasis gecompliceerd door een ernstige leverfibrose dan dienen de adviezen, die gegeven worden bij levercirrose te worden opgevolgd.
Tuberculose komt in Nederland niet veel meer voor. Indien tuberculose niet in het kleine bekken is gelokaliseerd dan bestaat er geen enkel bezwaar tegen gebruik van pil, minipil, prikpil, Mirena en koperhoudend spiraaltje: cat.1.
Is er uitbreiding van de tuberculose in het kleine bekken en heeft patiënte reeds een koperhoudend spiraaltje of Mirena dient het verwijderen van het aanwezige spiraaltje te worden overwogen wegens de mogelijk verhoogde kans op secundaire infectie, waardoor de nadelen groter gaan worden dan de voordelen: cat.3. Een koperhoudend spiraaltje of een Mirena dient bij deze groep patiënten niet te worden ingebracht als nieuwe methode van anticonceptie: cat.4.
Bij deze tropische ziekte kunnen alle vormen van anticonceptie zonder beperkingen worden gebruikt. Zowel pil, minipil, prikpil, koperhoudend spiraaltje als Mirena: cat.1.
home | copyright | disclaimer | privacy |