Nieuwsbrief nr.1, 22 juli 2002

Voor U ligt de eerste electronische nieuwsbrief van de Stichting Anticonceptie Nederland. 

Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen:

              Aantal bezoekers van de website overtreft alle verwachtingen
Nieuwe gegevens over de relatie pil en borstkanker
De Standaard Dagen Methode: een nieuwe methode van natuurlijke geboorteregeling

Aantal bezoekers van de website overtreft alle verwachtingen.

Sinds de introductie van de website van de Stichting Anticonceptie Nederland werd de website al ruim 15.000 keer bezocht. In de maanden mei, juni en juli gemiddeld ruim 160 keer per dag!

Nieuwe gegevens over de relatie pil en borstkanker.

WALTHAM (ANP) - De pil vergroot niet de kans op borstkanker. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek onder 9000 vrouwen, zo meldt het vooraanstaande wetenschapstijdschrift The New England Journal of Medicine.

Ongeveer de helft van de onderzochte vrouwen van tussen de 35 en 64 jaar had kort voor het onderzoek te horen gekregen dat ze borstkanker hadden. Het bleek dat er in die groep net zoveel pilgebruiksters zaten als in de groep vrouwen die geen borstkanker hadden. Ook als werd gekeken naar de leeftijd waarop de vrouwen met de pil waren begonnen, bleken er geen verschillen te zijn.

Onderzoeksleidster Marchbanks van het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention zegt dat de resultaten de geruststelling rechtvaardigen "dat orale anticonceptie niet leidt tot een groter risico op borstkanker". Aanleiding voor het onderzoek waren berichten dat dit gevaar door de pil wel zou toenemen.

Ref: The New England Journal of Medicine 2002;346:2025-2032                                 (terug naar de pil)

                                       

De Standaard Dagen Methode: een nieuwe methode van natuurlijke geboorteregeling.

De Standaard Dagen Methode is een methode van geboorteregeling, waarbij geen onbeschermde coÔtus plaats vindt van cyclusdag 8 tot cyclusdag 19. In een prospectieve multicentrische studie bij 478 vrouwen in Bolivia, Peru en de Philippijnen een cumulatieve zwangerschapskans te bestaan van 4,75% gedurende een periode van 13 maanden bij correcte toepassing van de methode. In de onderzochte groep werd uiteindelijk 11,96% in deze periode zwanger. Dit valt binnen de range van de klassieke periodieke onthouding en de Natural Family Planning methode. Voorwaarde om de Standaard Dagen Methode toe te passen is een cyclus, die mag variŽren van 26 tot 32 dagen.

Ref: Contraception 2002;65:333-338

(terug naar nieuws)  

home