Wij 
onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation

Nieuwsbrief no.17:  7 juli 2016

season1.jpg (15984 bytes) Lisvy_pleister.jpg implan1.jpg (6098 bytes) Wij 
onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation Caya4.jpg Flexi-T-300D.jpg (3394 bytes) multisafe.jpg (3171 bytes)
Seasonique LISVY Implanon NXT Certificatie Caya Flexi-T 300 D Multisafe
 
De 4-seizoenen pil Seasonique nu ook in Nederland
Gebruik je de pil en heb je geen zin meer in regelmatig bloedverlies of stemmingswisselingen dan kun je de meeste pillen ook zonder stopweek innemen, maar deze pillen waren daar niet officieel voor geregistreerd. Dat verandert door de introductie van de Seasonique. Bij deze pil is maar 4 keer per jaar een onttrekkingsbloeding gepland tijdens de stopweek. In die stopweek wordt dagelijks een geringe hoeveelheid oestrogeen toegediend om te sterke hormoonschommelingen te voorkómen. De hormoonsamenstelling van de seasonique is gelijk aan die van de meest voorgeschreven pilcombinatie (150 mcg levonorgestrel + 30 mcg ethinylestradiol). Na 84 dagen pilgebruik is er gedurende 7 dagen een stopperiode. De tabletten tijdens deze stopweek bevatten 10 mcg ethinylestradiol.    
 
Nieuwe pilpleister LISVY het laagst gedoseerde combinatiepreparaat 
Naast de EVRA is de LISVY pleister nu ook in Nederland geļntroduceerd. Met een hormoonafgifte van 13 µg EE en 60 µg gestodeen per 24 uur is deze pleister momenteel het laagst gedoseerde combinatiepreparaat, ook vergeleken met pil en ring. De anticonceptiepleister LISVY is een transparante ronde flexibele huidpleister met een oppervlakte van 11 cm2. De pleister is opgebouwd uit vijf lagen. Meer informatie op >>>
 

Implanon NXT: bijsluiter en SmPC aangepast wegens gewijzigde insertie-instructie

Merck heeft de insertieprocedure voor de Implanon NXT aangepast naar aanleiding van enkele meldingen (niet in Nederland) van foutieve insertie. De aanpassing is bedoeld om de procedure nog veiliger te maken. Ga voor de aangepaste procedure en de aangepaste bijsluiter en SmPC teksten naar www.anticonceptie-online.nl/insertie_implanon.htm

^

Certificatie website SAN door de Health On the Net Foundation verlengd

Wij 
onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation

De website van de Stichting Anticonceptie Nederland is op 16 juni 2016 gehercertificeerd door de Health On the Net Foundation (HON).

HON werd opgericht ter aanmoediging van het verspreiden van kwalitatief hoogstaande informatie over gezondheid voor patiėnten, zorgprofessionals en het algemene publiek. Het certificaat wordt verleend als een informatieve website voldoet aan de criteria die door HON zijn opgesteld. Transparantie, objectieve en kwalitatief hoogstaande informatie zijn belangrijke criteria hierbij.

Meer informatie over de principes van de Health On the Net Foundation op de website. 

^

Caya: een niet-hormonaal anticonceptiemiddel, dat vrijwel iedere vrouw past

Het Caya® pessarium is een hormoonvrij voorbehoedsmiddel, dat in samenwerking met gebruiksters in de USA ontwikkeld. Het Caya® pessarium wordt in de vagina ingebracht, als een tampon. Het wordt vlak voor de baarmoedermond geplaatst en voorkomt daardoor dat zaadcellen in de baarmoeder komen. Er is maar 1 maat, die door vrijwel alle vrouwen kan worden gebruikt. Dit pessarium dient in combinatie met een spermicide (zaaddodend) middel te worden gebruikt. Bij uitstek geschikt hiervoor is de Caya®gel. Meer informatie en instructiefilm op www.caya.eu

^

Flexi-T 300 D: een nieuw koperspiraal voor nullis toegevoegd aan de Flexi-T reeks
Aan de Flexi-T-serie koperspiraaltjes, bestaande uit de Flexi-T 300, Flexi-T + 300 en de Flexi-T plus 380 is een vierde spiraaltje toegevoegd: de Flexi-T 300 D, net zoals de Flexi-T 300 speciaal bedoeld voor vrouwen, die (nog) geen kinderen hebben en een niet-hormonale vorm van betrouwbare anticonceptie kiezen. De Flexi-T 300 D heeft dezelfde afmetingen als de Flexi-T 300. Op de horizontale armpjes zijn koperhulsjes aangebracht.

^

Multiload IUDs vervangen door identieke Multisafe IUDs
De koperhoudende Multiload spiraaltjes ML Cu 375 standaard en ML Cu 375 short worden niet meer geleverd door Merck. Deze spiraaltjes worden nog steeds veel gebruikt en veel (huis)artsen hebben ervaring met inbrengen en verwijderen van dit product. De generieke preparaten, die dezelfde eigenschappen kennen, zijn nu beschikbaar onder de merknamen Multi-Safe Cu 375 en Multi-Safe Cu 375 short. De producten zijn toegevoegd aan het portfolio van Titus Healthcare dat ook al de T-Safe 380 in Nederland op de markt brengt.

^

Contact voor de pers
dr.R.J.C.M.Beerthuizen, directeur Stichting Anticonceptie Nederland. Tel: 0543 530927 mobiel: 06 1805 9484
 
Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen en u heeft zich daar nog niet voor aangemeld vul dan het formulier in op de nieuwspagina.
Wilt u geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen stuur dan een mailtje:  

^

home