De SAN is gecertificeerd met het Zegelgezond Keurmerk: klik hier voor meer informatie Wij 
onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation Wij voldoen aan de HONcode, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier.

Nieuwsbrief no.15, 7 juni 2012

 

Stichting Anticonceptie Nederland staat voor onafhankelijk, transparant, deskundig en up to date!

 
Nadat in 2010 het Honcode certificaat werd verworven (zie nieuwsbrief d.d. 18 januari 2011) en welk certificaat inmiddels is verlengd tot december 2013 is de Stichting Anticonceptie Nederland sinds enige maanden ook gecertificeerd met het Zegelgezond, dat vandaag is gestart met een publiekscampagne. 
Citaat uit het persbericht:
"Amsterdam, 7 juni – Vandaag start de publiekscampagne van ZegelGezond; het nieuwe zegel voor gezondheidswebsites. Op de "Dag van de Zorginnovatie" in Utrecht wordt hiervoor het startsein gegeven. ZegelGezond is een maatschappelijk initiatief dat mensen helpt de beste online gezondheidsinformatie te vinden. Het publiek herkent deelnemende websites aan het zegel en kan via een zoekmachine snel en makkelijk de hoogst gewaardeerde informatie op aangesloten websites vinden. 
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er veel mis is met publieksinformatie over gezondheid en ziekte op internet. Van de ongeveer 15.000 Nederlandstalige websites is de helft niet in orde; de gezondheidsinformatie is verouderd, onduidelijk, incompleet en soms zelfs onjuist. Tegelijkertijd wordt deze informatie veel gebruikt; acht op de tien Nederlanders zoeken éérst gezondheidsinformatie op internet en gaat pas daarna naar de dokter. Veel mensen komen daardoor verkeerd geïnformeerd bij de arts. De gebrekkige informatievoorziening is daarom vaak een stoorzender in de arts-patiëntrelatie, zo geven huisartsen zelf ook aan. Ook kan verkeerde informatie op internet ronduit schadelijk zijn voor gezondheid; het doet bijvoorbeeld de medicatietrouw afnemen. Het is daarom erg belangrijk dat goede informatie op internet herkenbaar is. 
ZegelGezond maakt de kwaliteit van website en informatie in één oogopslag duidelijk. Alleen websites die voldoen aan de ruim 60 basisspelregels verdienen het zegel. Deze eisen heeft ZegelGezond in samenspraak met het gezondheidsveld opgesteld. Ze toetsen met name de transparantie van de organisatie, bronnen, risico's, reclame en de bescherming van persoonlijke data. Naast het zegel zijn twee cijfers zichtbaar die aangeven hoe de informatie inhoudelijk wordt gewaardeerd. Eén cijfer wordt gegeven door vakexperts (professionals zoals artsen en verpleegkundigen), het andere wordt gegeven door publiekexperts (ervaringsdeskundigen zoals (ex)patiënten en mantelzorgers). Iemand die op een deelnemende website komt, ziet daar dus aan het zegel of de website aan de basisspelregels voldoet en aan de cijfers hoe de informatie inhoudelijk is gewaardeerd. Daarnaast lanceert ZegelGezond een centrale zoekmachine op www.zegelgezond.nl, waarmee alleen in de deelnemende websites gezocht kan worden. De hoogst gewaardeerde websites verschijnen bovenaan in de zoekresultaten."
 
Contact voor de pers
dr.R.J.C.M.Beerthuizen, directeur Stichting Anticonceptie Nederland. Tel: 06 1805 9484
 
Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen en u heeft zich daar nog niet voor aangemeld vul dan het formulier in op de nieuwspagina.
Wilt u geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen stuur dan een mailtje:  

^

home