Nieuwsbrief no.16, 9 januari 2015

 

Historische beslissing van de Europese Commissie over het zonder recept verkrijgbaar maken van de morningafter pil ellaOne«

Op 8 januari heeft HRA Pharma middels een persbericht bekend gemaakt dat de Europese Commissie goedkeuring heeft verleend aan het zonder recept verkrijgbaar maken van ellaOne« als morningafter pil in alle landen van de Europese Unie.
Met deze beslissing volgt de Europese Commissie het advies van de EMA (European Medicines Agency), dat op 21 november 2014 was uitgebracht.
EllaOne« is een sterke morning-afterpil, die tot 5 dagen na een onbeschermde co´tus nog effectief is.
De originele persberichten van de EMA (nov) en van HRA-Pharma met bijbehorende referenties kunnen hier worden gedownload (in het Engels).

EMA (21 nov 2014) HRA-Pharma (8 januari 2015)
Als het CBG (Centraal College ter Beoordeling van geneesmiddelen www.cbg-meb.nl) de beslissing van de Europese Commissie overneemt dan wordt de keuze voor een morningafterpil verruimd. De huidige morningafterpil levonorgestrel 1,5 mg is mede dank zij de acties van de SAN sinds december 2004 zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Zie ook de nieuwsbrief van 9 december 2004.  
Deze levonorgestrel pil (merknamen o.a. Norlevo, Levonelle, en Postinor) is momenteel verkrijgbaar zonder recept in 23 Europese landen. Uitzonderingen zijn Malta, waar dit middel niet op de markt is en een aantal landen, waar nog steeds een voorschrift van de arts nodig is: KroatiŰ, Duitsland, Griekenland, Hongarije, ItaliŰ, Liechtenstein en Polen.

Sint-janskruid verhoogt de kans op zwangerschap bij gebruik van de pil

In het onlangs verschenen geneesmiddelenbulletin (gebu 2014; 48: 118) wordt een pleidooi gehouden voor het onder receptplicht brengen van middelen, die Hyperemicum perforatum (sint-janskruid) bevatten. Sint-janskruid wordt o.a. via de websites van Hema, Etos en Kruidvat verkocht. Sint-janskruid is bekend van interacties met meerdere geneesmiddelen o.a. de anticonceptiepil. Daar wordt echter geen waarschuwing voor vermeld ondanks dat de kans op zwangerschap bij gebruik van het Sint-janskruid is verhoogd!
Contact voor de pers
dr.R.J.C.M.Beerthuizen, directeur Stichting Anticonceptie Nederland. Tel: 0543 530927 b.g.g 06 1805 9484
 
Indien u de nieuwsbrief wilt ontvangen en u heeft zich daar nog niet voor aangemeld vul dan het formulier in op de nieuwspagina.
Wilt u geen nieuwsbrief meer van ons ontvangen stuur dan een mailtje:  

^

home