Anticonceptiepleisters: EVRA en LISVY

Samenstelling EVRA | Samenstelling LISVY | Hoe moet de anticonceptiepleister gebruikt worden? | Betrouwbaarheid | Stopweek overslaan?  

Anticonceptiepleisters zijn ontwikkeld om niet meer dagelijks de pil te hoeven in te nemen, waardoor de kans op gebruikersfouten vermindert en de effectiviteit toeneemt. Vooral voor diegenen, die wel eens een pil vergeten, kan de anticonceptiepleister een alternatief zijn.

Anticonceptiepleisters zijn combinatiepreparaten, die een constante hoeveelheid hormonen afgeven, waardoor dagelijkse hormoonschommelingen als bij de pil afwezig zijn. De  EVRA pleister is sinds september 2003 verkrijgbaar. Per 24 uur wordt een hoeveelheid van 33,9 g EE en 203 g norelgestromin afgegeven.

De LISVY pleister is verkrijgbaar sinds juli 2016. Met een hormoonafgifte van 13 g EE en 60 g gestodeen per 24 uur is deze pleister momenteel het laagst gedoseerde combinatiepreparaat, ook vergeleken met pil en ring.

Wekelijks moet een nieuwe pleister worden geplakt en na 3 weken is er een stopweek. 

Samenstelling EVRA

pleister voor nmaal per week

De anticonceptiepleister EVRA is een dunne, flexibele huidpleister van ongeveer 4,5 bij 4,5 cm, waardoor er een contactoppervlak van 20 cm2 bestaat.

opgebouwd uit 3 lagen

(klik voor vergroting)

De pleister is opgebouwd uit drie lagen: 

  • buitenste, beschermende laag; polyester, beige van kleur;

  • middelste laag, met de werkzame stoffen; tevens plaklaag; bevat 0,75 mg ethinylestradiol (EE) en 6,0 mg norelgestromin (17-d norgestimaat); 

  • binnenste laag, een transparant polyester filmpje ter bescherming van de actieve laag in de verpakking; dit filmpje wordt verwijderd als de pleister op de huid geplakt wordt.

Samenstelling LISVY

Lisvy_pleister.jpg (68619 bytes)

De anticonceptiepleister LISVY is een transparante ronde flexibele huidpleister met een oppervlakte van 11 cm2

lagen van lisvy.JPG (52159 bytes)

(klik voor vergroting)

De pleister is opgebouwd uit vijf lagen: 

  • buitenste, kleurloze beschermende laag; 

  • UV absorberende laag;

  • laag ter bescherming: polyethyleen terephthalate (PET) film; 

  • plaklaag;

  • binnenste hormoonbevattende en afgifte laag: bevat 0,55 mg ethinylestradiol (EE) en 2,10 mg gestodeen.

 

Hoe moet de anticonceptiepleister gebruikt worden?

Net als bij de gewone pil en bij de anticonceptiering is er een regime van 3 weken gebruiken, gevolgd door een stopweek van maximaal 7 dagen. In de stopweek treedt een onttrekkingsbloeding op. En pleister bevat voldoende werkzame stoffen voor een anticonceptieve werking van 1 week. Dit betekent dat per pleistercyclus van 3 weken de pleister wekelijks moet worden vervangen op dezelfde dag als de dag waarop begonnen is. De pleister kan op een schoon, droog, intact en gezond stukje huid van billen, buik, romp of bovenarm worden geplakt. Om huidirritatie zo veel mogelijk te vermijden is het het beste steeds een andere plaats te kiezen. De pleister is bestand tegen aanraking met water. Douchen, baden, zwemmen en sauna hebben geen invloed op de werking of hormoonafgifte. Rondom de pleister mogen geen huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Dat betekent ook dat je de pleister vr het douchen of baden moet opplakken, aangezien veel douche- en badproducten parfum of crmes bevatten. Ook mag de pleister niet extra worden vastgeplakt met gewone pleister of tape. Als de pleister toch geheel of gedeeltelijk loslaat dient binnen 24 uur een nieuwe pleister te worden geplakt.

Betrouwbaarheid

Het zwangerschapscijfer bij correct gebruik is 0,59; dat is ongeveer even betrouwbaar als de gewone pil. Dat betekent dat ongeveer 6 van de 1000 vrouwen die de pleister een jaar lang gebruiken zwanger zullen worden. Als er fouten worden gemaakt bij het gebruik, bijvoorbeeld als de pleister niet tijdig is vervangen of na langer dan een week pas weer op de huid is geplakt, dan loopt de kans op zwangerschap op. De pleister heeft wel een kleine reserve: als de pleister langer dan een week blijft zitten worden nog maximaal 2 dagen voldoende hormonen afgegeven voor een anticonceptieve werking.Als na de stopweek te laat weer met de pleister wordt begonnen of als de pleister te laat wordt vervangen, dan zijn ook hier de regels die gelden bij het vergeten van de pil van toepassing. Een vergelijking met de betrouwbaarheid van andere methoden van anticonceptie is te vinden is te vinden bij de inleiding over de methoden van anticonceptie.

Stopweek overslaan?

Net als bij de gewone pil kan de stopweek worden overgeslagen of verkort om de maandelijkse bloeding anders te plannen, bijvoorbeeld met het oog op een vakantie.

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 7 juli 2016

home copyright disclaimer privacy