Anticonceptie: vernieuwend, verrassend, verruimend

Verslag wetenschappelijk symposium op vrijdag 17 oktober 2003 (inleiding)

sessie 1 | sessie 2 | workshops | presentaties (pps) 

Samenvatting debatten op vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober 2003

mediaforum | de morningafter pil zonder recept | allochtonen, anticonceptie en seksuele gezondheid 

Workshops

Veilig vrijen en seksualiteit | Pilproblemen | Vaardigheden intra-uteriene middelen | Interculturele communicatie

Jos Poelman, Stichting Soa-bestrijding, Utrecht: Veilig vrijen en seksualiteit

De laatste jaren hebben we diverse berichten kunnen lezen over de toename van soa en ongewenste zwangerschappen. Vrijen jongeren onveiliger dan voorheen? Tijdens deze workshop wordt nagegaan hoe er in het voortgezet onderwijs aandacht wordt besteed aan voorlichting over veilig vrijen/seksualiteit en welke effecten lessen seksuele vorming hebben op leerlingen. Bovendien wordt aangegeven hoe regionale instellingen docenten kunnen ondersteunen bij het geven van lessen seksuele vorming.

Dick Bogchelman, UMC, Groningen: Pilproblemen

Alhoewel “de pil” inmiddels al lang geaccepteerd is als een veilig en betrouwbaar anticonceptiemiddel blijken jaarlijks 10% van de vrouwen te switchen van pil wegens klachten en/of bijwerkingen. Hiertoe behoren o.a. bloedingsproblemen, gewichtstoename, misselijkheid en hoofdpijn. Een mogelijke behandeling van dit soort klachten en praktische vragen betrekking hebbend op onderwerpen als het vergeten van de pil, het doorslikken zonder stopweek, de invloed op de borstvoeding etc. zullen in deze interactieve workshop de revue passeren.

Rob Beerthuizen, Stichting Anticonceptie Nederland, Winterswijk: Vaardigheden intra-uteriene middelen 

Het toepassen van de diverse intra-uteriene middelen vereist kennis van de specifieke inbrengprocedures. Tijdens deze workshop worden de indicaties voor de diverse vormen van intra-uteriene anticonceptie besproken en zullen de vaardigheden benodigd voor het intra-uteriene systeem Mirena, het koperimplantaat Gynefix en de push-in techniek voor de Multiload en de Flexi-T.

Paulien van Haastrecht, NIGZ, Woerden: Interculturele communicatie

Abortuscijfers bij allochtone vrouwen zijn relatief hoog, kennis (goede toepassing) van anticonceptie bij groepen allochtone vrouwen is vaak relatief slecht. Goede voorlichting aan deze vrouwen is dus belangrijk. Welke aspecten zijn belangrijk, welke trainingen en voorlichtingsmiddelen zijn beschikbaar om de voorlichting te ondersteunen, waar is bij de ontwikkeling van deze producten op gelet?

home copyright disclaimer privacy