Verwijderen Implanon

(video impressie verwijderen)

Vůůr het verwijderen van het implantaat wordt eerst vastgesteld waar de beide uiteinden zich bevinden. Het distale uiteinde bevindt zich na correcte plaatsing circa 1 cm proximaal van de insteekopening. Markeer het uiteinde dat het dichtst bij de elleboog is gelegen bijvoorbeeld met een steriele marker. Reinig en desinfecteer de huid.
Na lokalisatie van het implantaat vindt lokale anesthesie plaats, waarbij de naald onder het distale gedeelte van het implantaat wordt gebracht alvorens het anaestheticum in te spuiten. Injecteer onder het implantaat, zodat het implantaat dicht onder de huidoppervlakte blijft liggen.
Druk op het proximale uiteinde van het implantaat om het te stabiliseren. Het distale uiteinde kan hierdoor onder het oppervlak zichtbaar worden. Maak een 'punt'incisie in lengterichting, ter plaatse van het distale uiteinde waarbij de opperhuid wordt doorboord en er een incisie van enkele millimeters ontstaat. Het incideren in lengterichting is van belang voor het geval het nodig is de incisie te verlengen. 
Duw het implantaat voorzichtig in de richting van de incidie totdat het uiteinde ervan zichtbaar wordt. Pak het implantaat vast met een klemmetje (bij voorkeur een gebogen Mosquito) en verwijder het implantaat. 
Als het implantaat ingekapseld is, maak dan een incisie in het kapsel. Zorg ervoor dat het staafje wordt gestabiliseerd om te voorkomen dat het weer onder de huid verdwijnt.
Verwijder het implantaat daarna met een klemmetje. 
Als het uiteinde van het implantaat niet zichtbaar wordt in de incisie breng dan het klemmetje voorzichtig in de incisie en pak het implantaat.
Neem de klem over in de andere hand.
Maak met een tweede klem het weefsel rond het implantaat los, pak het implantaat en verwijder het. Controleer het verwijderde implantaat op volledigheid door de lengte (4 cm) te meten. 

Tot slot:

Sluit de incisie met een Steri-Strip of zwaluwstaartje en plak er een pleister over. Breng vervolgens een steriel gaas aan met drukverband om de kans op hematoomvorming te verkleinen. Het drukverband kan na 24 uur worden verwijderd en enkele dagen later ook de pleister. Wondhechting is doorgaans niet noodzakelijk. Een stevig verband is veelal voldoende. NB Als de patiŽnte na 3 jaar Implanon de methode wenst voort te zetten, kan het nieuwe staafje direct in aansluiting aan het verwijderen via de gemaakte incisie worden ingebracht.

(terug naar algemene pagina Implanon)

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2010

home copyright disclaimer privacy